کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟
کافئين قهوه به عوامل زيادی بستگی دارد از جمله گونه دانه قهوه،درجه آسياب، روش دم آوری ،درجه حرات آب ، برشته کاری قهوه که در اين مقاله به سه عامل گونه دانه ، برشتکاری و دم آوری می پردازيم :
1. کافئین قهوه عربیکا بیشتر است یا روبوستا؟
قهوه عربيکا کيفيت بالاتری نسبت به دانه روبوستا دارد، روبوستا شرايط کشت آسان تری دارد که محصول ارزان قيمت تری را حاصل می شود، و دانه های قدرتمند تر و تلخ تر نسبت به عربيکا دارد، در عوض عربيکا شيرين تر و عطر و طعم ميوه ای تری دارد. در رقابت ميزان کافئين در دانه هاي عربيکا و روبوستا، عربيکا مغلوب ربوستا است. روبوستا تقريبا دو برابر عربيکا کافئين دارد.
2. تاثیر برشتکاری بر کافئین قهوه :
در تفکر عاميانه در خصوص برشتگی قهوه، بر اين باورند که قهوه تيره برشته شده کافئين بيشتری دارد! برخی ديگر هم فکر می کنند قهوه روشن برشته شده کافئين بيشتری دارد! بايد بگوييم تقريبا هر دو تفکر اشتباه است! قضيه به اين سادگی هم نيست! رست تيره تر سبک تر است و به اعزای هر گرم تعداد دانه بيشتری را شامل می شود. هنگامی که قهوه رست می شود برخی از موارد از درون قهوه استخراج می شود و هر دانه حجيم تر می شود، قهوه های تيره زمان بيشتری را در مرحله برشتگی گذرانده و موارد بيشتری را از دست داده اند بنابراين قهوه های تيره تر سبک تر و حجيم تر شده اند. پس 200 گرم قهوه تيره برشته شده، حجم بيشتری نسبت به 200 گرم قهوه با برشتگی روشن دارد. توجه کنيد”حجم”!
وقتي شما برای تهيه قهوه، مقدار پودر قهوه مورد نظر خود را، بر حسب حجم اندازه گيری می کنيد (مثلا يک پيمانه) قهوه با برشتگی روشن تر کافئين بيشتری دارد. به اين دليل که تعداد دانه های بيشتری را شامل می شود. (يعني يک پيمانه تيره تر و يک پيمانه روشن، روشن برنده است!) اما وقتی براي اندازه گيری ميزان پودر قهوه، وزن پودر مصرفي را در نظر مي گيريد، رست تيره تر کافئين بيشتری دارد. دليل اين اتفاق اين است که در وزن مساوی تعداد دانه هاي برشته تيره بيشتر می شود.
يک فنجان پر از دانه هاي قهوه با برشتگی روشن از يک فنجان قهوه برشته تيره، کافئين بيشتري دارد. (وزن قهوه روشن تر بيشتر است. در نتيجه در يک ليوان مساوي تعداد دانه های بيشتري از برشته روشن تر قرار دارد) اما در بررسي با وزن، اگر از هر دو نوع برشتگی 200 گرم کنار هم بگذاريد خواهيد ديد که قهوه تيره تر خيلي بيشتر به نظر می رسد پس تعداد دانه های بيشتری دارد و کافئين بيشتری نيز دارد.
3.تاثير روش های دم آوری بر میزان کافئین :
تفکر قالب اين گونه است که يک فنجان قهوه اسپرسو کافئين بيشتري نسبت به يک فنجان قهوه فرانسه دارد. اما اين گونه نيست. يک فنجان اسپرسو با 42 گرم وزن، 60 الی 80 ميلی گرم کافئين دارد. اما يک فنجان قهوه از دستگاه قهوه ساز ،با وزن 226 گرم، 70 تا 140 ميلي گرم کافئين دارد. اما اگر اين گونه حساب کنيم، اسپرسو کافئين بيشتری دارد. اسپرسو برای هر 30 گرم 43 تا 55 ميلی گرم کافئين دارد. و قهوه ی دستگاه قهوه ساز به اعزای 30 گرم نوشيدنی، تنها 9 الی 18 گرم کافئين دارد.
بنابراين کدام نوع دم آوري کافئين بيشتري دارد؟
اين موضوع به موارد بيشتری وابسته است. مثلا ممکن است در تهيه قهوه با دستگاه، بخواهيد قهوه و آب را بيشتر باهم هم نشين نگهداريد! يا ممکن است فنجان اسپرسوی شما بيش از 42 گرم باشد! شايد هم از دانه روبوستا براي اسپرسو استفاده کرديد! يک شات اسپرسو دابل، کافئين بيشتري از قهوه ی تهيه شده با دستگاه دارد اما اگر باز هم می خواهيد پا را فراتر بگذاريد بهتر است از قهوه هاي ربوستا براي دستگاه قهوه ساز استفاده نماييد.
برای مشاهده مقاله دستگاه قهوه ساز خوب و مشخصاتش کلیک کنید
منبع :
دیدگاهتان را بنویسید